Nosaltres

La Represa va nàixer el 9 d’octubre de 2015 quan Ràdio Godella ens dóna l’oportunitat d’enregistrar i emetre una entrevista a Vicent Baydal. Era el programa pilot d’una aventura que, fins a juliol de 2016, ens portaria a enregistrar quaranta programes diferents i un especial extraordinari.

La Represa va nàixer com una idea d’un grup d’amics amb la intenció d’animar el món cultural valencià mitjançant el debat i la difusió d’idees. El programa arribava en un moment històric en que després de vint anys, a les Corts Valencianes tornava a haver una majoria progressista. A pesar que durant eixos vint anys estos sectors socials havien destacat per la seua capacitat d’introspecció, i en alguns casos, fins i tot d’autocrítica, una de les nostres pors era que una part de la societat civil valenciana deixara de plantejar-se algunes qüestions socials en entendre que, amb el gir electoral, tot estava solucionat.

Una altra de les intencions era la de fer de finestra de desenes d’animadors culturals del nostre País que, des de facetes diverses, havien fet una faena molt seriosa però que, en el millors dels casos, sols havia rebut atenció des de l’àmbit de la premsa escrita, donada la peculiar situació dels mitjans informatius audiovisuals valencians. Hi ha un rerepaís viu que vol i deu expressar-se.

Esta idea va nàixer de quatre amics: Francesc Fort, qui finalment es consolidaria com a locutor i director del programa; Miquel Requena, l’únic dels quatre que era de Godella; Josep Bisbal i Miquel Cremades, qui batejaria el programa. Tot i la intenció inicial de fer un programa sense presentador fixe, sols Francesc Fort i Miquel Requena arribarien a gravar programes. Diferents obligacions de diferent signe farien que finalment sols Francesc tinguera continuïtat com a presentador, mantenint viva la flama del programa.

En els primers programes vam ser capaços de consolidar una audiència propera a les 100 visualitzacions per programa, a més de mantindre un alt nivell de convidats, fet que ens va animar a seguir. A més, després de tan sols sis programes, el 20 de novembre vam pegar el bot a la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes. Mislata Ràdio seria la primera de les moltes emissores que hauria d’emetre’ns.

Els mesos següents foren els de la consolidació del projecte. Gràcies també a Jordi Coll Martínez, que des de Ràdio Godella ens va donar suport en moltes esbojarrades idees (com utilitzar la gravadora portàtil de l’emissora per a enregistrar al veterà Josep Almudéver a Rocafort). En este moment també anem afegint noves tècniques als programes, obligades per les diferents necessitats de cada convidat: entrevistes en directe, gravades fora l’estudi, o connexions telefòniques amb valencians en la diàspora. Cada programa era diferent.

També comencem a eixir en els mitjans. La Veu del País Valencià es farà ressò de les nostres entrevistes a gent com Joan SenentJosep ChaquésToni Mollà o Carraixet. D’altra banda, Valencianisme.com faria esment a entrevistes a gent com Marta Sorlí o Àgueda Micó. Cas a banda fóren el primer programa extraordinari, on aconseguirem 152 persones connectades al web de Ràdio Godella per a escoltar el debat, batent el rècord absolut de l’emissora, en possessió de Kalebarraka fins aleshores, i l’entrevista a Abelard Saragossà, que és la més escoltada en Ivoox i Youtube.

Apurem fins al 29 de juliol per a emetre l’últim programa, descansant forçosament l’agost en que Ràdio Godella tanca. Aprofitem agost per a crear el web del programa, on encabir-hi tota la informació sobre els programes i la seua gestació, així com per a buscar les emissores que a partir de setembre emetran la segona temporada del programa, de la qual ja tenim algun programa enregistrat.